medycyna
Liczba pozycji: 71
Ochrona praw pacjenta. Studium publicznoprawne – ebook
Agnieszka Wołoszyn-Cichocka
W Polsce wieloletni kryzys systemu ochrony zdrowia, spory o jego kształt, finansowanie i warunki zatrudnienia personelu medycznego odsunęły pacjenta i przysługujące mu prawa na dalszy plan. Podejmowane w ostatnich latach zmiany w systemie ochrony zdrowia koncentrują się w zasadzie wyłącznie na jego organizacji i sposobie finansowania. Tymczasem nie można mówić o właściwym funkcjonowaniu tego systemu,...Data dostępności:
Migracje a zdrowie: Uwarunkowania kondycji zdrowotnej migrantów oraz bariery w korzystaniu z opieki medycznej – ebook
Emilia Jaroszewska
"Temat podjęty przez Emilię Jaroszewską uznać można za szczególnie ważny i użyteczny w dobie narastającej migracji transgranicznej. W dość obfitej polskiej literaturze poświęconej współczesnym wędrówkom międzynarodowym traktowany jest on marginesowo. A zatem autorka wchodzi na obszar słabo u nas opisany i zbadany. Godny uwagi jest też niewątpliwie implementacyjny charakter opracowania, które może się...Data dostępności:
Praca w zespołach diagnostyczno-terapeutycznych: Teraźniejszość a przyszłość – ebook
Iwona Wrześniewska-Wal Dorota Cianciara Anna Augustynowicz
Książka oparta na badaniach odnoszących się do aktualnych problemów w obszarze pracy zespołowej i uzyskiwania przez nowe grupy zawodowe uprawnień w tym szczepień ochronnych i pandemii Covid-19.Data dostępności:
Kocham Zioła 1/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom pierwszy serii Kocham Zioła został poświęcony podstawowym aspektom fitoterapii oraz surowcom zielarskim pozyskiwanym wiosną. Poruszane są tematy m.in.: fitoterapii u osób starszych, leków galenowych wytwarzanych z sosny, hydrolatów, pokarmów szkodzących zwierzętom domowym oraz naturalnym procesom fermentowania warzyw i ziół. Praca zbiorowa.Data dostępności:
Data publikacji:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na lato dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na jesień dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łatwe i proste w przyrządzeniu przepisy kulinarne. Prawidłowa dieta pomoże unormować poziom cukrów we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań.Data dostępności:
Poradnik Żywienowy - przepisy na wiosnę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywienowy - przepisy na zimę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Lekkie kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tetniczym – ebook
Aleksandra Cichocka
Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako element kolacji,dodając jeszcze inne produkty, tak aby wartość odżywcza tego dania (zwłaszcza zawartość węglowodanów) była zgodna z zaleceniem Twojego lekarza lub dietetyka. Kolację powinno się jeść około 3...Data dostępności:
Smaczne desery dla osób z cukrzycą typu 2 – ebook
Joanna Giza
Spośród zaleceń terapeutycznych oraz profilaktycznych należy wymienić: Ograniczenie żywności wysokoprzetworzonej. Ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych gatunków mięs i wyrobów mięsnych, tłustych przetworów mlecznych i zastąpienie go olejami roślinnymi lub rybami. Ograniczenie węglowodanów (cukrów) prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym: słodyczy,...Data dostępności: