medycyna
Liczba pozycji: 39
Doktor Irka. Wojna, miłość i medycyna – ebook
Katarzyna Droga
Podczas pierwszej sekcji zwłok w podziemnym prosektorium Irka nie myślała ani o okupowanej Warszawie, ani o tym, że ryzykuje życiem, ucząc się w tajnej Akademii Medycznej. Najbardziej na świecie chciała zostać lekarzem. Jednak wojna to nie jest dobry czas na studia. Kiedy Warszawę ogarnie zawierucha Powstania, świeżo zdobyta wiedza medyczna okaże się niezbędna. Studentka medycyny będzie zaszywać...Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 2/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom drugi serii Kocham Zioła został poświęcony kluczowym zagadnieniom, których odpowiednie omówienie i zrozumienie jest niezbędne dla utrzymania i poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Poruszono tematy m.in. substancji, roślin i grzybów o działaniu przeciwwirusowym oraz przeciwnowotworowym, roli kawy w diecie, wpływu srebra na ludzkie zdrowia oraz wyrobie octu na cele lecznicze i gospodarcze.Data dostępności:
Data publikacji:
Kocham Zioła 1/2020 – ebook
Instytut Zielarstwa Polskiego i Terapii Naturalnych
Tom pierwszy serii Kocham Zioła został poświęcony podstawowym aspektom fitoterapii oraz surowcom zielarskim pozyskiwanym wiosną. Poruszane są tematy m.in.: fitoterapii u osób starszych, leków galenowych wytwarzanych z sosny, hydrolatów, pokarmów szkodzących zwierzętom domowym oraz naturalnym procesom fermentowania warzyw i ziół. Praca zbiorowa.Data dostępności:
Data publikacji:
Poradnik Żywienowy - przepisy na wiosnę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywienowy - przepisy na zimę dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na lato dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka, pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, przedstawia łatwe w przyrządzeniu i atrakcyjne przepisy kulinarne. Udowadnia, że stosowanie dieta pomoże unormować poziom cukru we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań zdrowotnych.Data dostępności:
Poradnik Żywieniowy - przepisy na jesień dla pacjentów z cukrzycą typu 2 – ebook
Aleksandra Cichocka
W serii wydawniczej "Poradnik Żywieniowy - przepisy dla pacjentów z cukrzycą typu 2" autorka Aleksandra Cichocka pracownik Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie przestawia łatwe i proste w przyrządzeniu przepisy kulinarne. Prawidłowa dieta pomoże unormować poziom cukrów we krwi i tym samym zmniejszyć ryzyko powikłań.Data dostępności:
Zmiana wybranych wskaźników biochemicznych krwi na tle wydolności fizycznej osób z uszkodzonym rdzeniem kręgowym w odcinku szyjnym, aktywnych fizycznie – ebook
Katarzyna Domaszewska
Książka podsumowuje wyniki badań, którymi objęto 12 mężczyzn w wieku od 27 do 41 lat z urazem rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym. Wszyscy byli zawodnikami Reprezentacji Polski w Rugby na Wózkach. Celem analizy wpływu treningu sportowego na poziom wydolności fizycznej oraz zmiany metaboliczne organizmu, badania zostały przeprowadzone dwukrotnie - na początku okresu przygotowawczego i po ośmiu miesiącach....Data dostępności:
Lekkie kolacje dla osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tetniczym – ebook
Aleksandra Cichocka
Zaproponowane w tej broszurce przepisy są zgodne z zasadami diety zalecanej w cukrzycy i mogą być inspiracją do samodzielnego komponowania posiłku. Zaprezentowane potrawy można wykorzystać jako element kolacji,dodając jeszcze inne produkty, tak aby wartość odżywcza tego dania (zwłaszcza zawartość węglowodanów) była zgodna z zaleceniem Twojego lekarza lub dietetyka. Kolację powinno się jeść około 3...Data dostępności:
Smaczne desery dla osób z cukrzycą typu 2 – ebook
Joanna Giza
Spośród zaleceń terapeutycznych oraz profilaktycznych należy wymienić: Ograniczenie żywności wysokoprzetworzonej. Ograniczenie tłuszczu, zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego: masła, smalcu, tłustych gatunków mięs i wyrobów mięsnych, tłustych przetworów mlecznych i zastąpienie go olejami roślinnymi lub rybami. Ograniczenie węglowodanów (cukrów) prostych i produktów o wysokim indeksie glikemicznym: słodyczy,...Data dostępności: